Portefeuillehouder(s): Breunesse, Groothuismink, Krieger
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
Zaanstad staat voor grote ruimtelijke uitdagingen. We willen prettig kunnen samenleven in een welvarende, ondernemende, duurzame, bereikbare en veilige stad. Maar hoe realiseren we onze forse woningbouwopgave en houden we een leefbare stad met passende maatschappelijke voorzieningen als de ruimte steeds schaarser wordt? We willen investeren in duurzaamheid en milieumaatregelen om de leefomgeving beter te beschermen, maar hoe houden we de stad schoon en tegelijk goed bereikbaar? We willen het eigen karakter van Zaanstad beschermen en versterken, maar kunnen we onze kansen nog effectiever benutten? Ruimtelijke ontwikkeling gaat om het leggen van een duurzame verbinding tussen de verbetering van de fysieke omgeving en een integrale aanpak van maatschappelijke en economische opgaven. Voor het realiseren van bovenstaande opgaven is het samenwerken met vele verschillende partners in de stad noodzakelijk. |
---|
Voortgang 2022
Zoals aangegeven in raadsinformatiebrief Verlenging werking Beleidsmaatregelen vermindering werkdruk 2022 (2022/5215) zijn er werkzaamheden vertraagd als gevolg van corona en de werkzaamheden met betrekking tot huisvesting van vluchtelingen vanuit de Oekraïne. In de raadsinformatiebrief wordt vermeld welke werkzaamheden in welke fasering worden opgepakt.
Tegelijk met de Burap 2022 ontvangt de raad het Meerjaren Perspectief Grondzaken 22.1 (2022/4020), waarin een uitgebreide toelichting is opgenomen op de stand van zaken van de gebiedsontwikkeling projecten. Hieronder volgt per Maak gebied een korte update.
MAAK.Centrum
In Centrum-oost werken we aan het ruimtelijk plan voor de Peperstraat. We ronden een stedenbouwkundig plan af voor het hele gebied. Voor een actuele visie voor het gebied rondom het station hebben we een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd. Daarin hebben we gekeken naar mogelijkheden voor een lagere verkeersbelasting van de Provinciale weg. De aanbesteding van Figaro is vertraagd. Voor een aantal projecten hebben we de Ruimtelijk Programma’s van Eisen vastgesteld en overeenkomsten gesloten.
MAAK.Midden
In Midden werken we aan het Ruimtelijk Programma van Eisen voor vier grote projecten: het stationsplein Kogerveld, Oostzijderpark fase 2 (inclusief een nieuwe basisschool), Centrum ’t Kalf en de Wezelstraat.
Daarnaast pakken we de openbare ruimte in de Kogerveldwijk integraal aan, onder- en bovengronds.
In maart 2022 hebben we de ontwerp milieueffectenrapportage (MER) Kogerveldwijk vrijgegeven voor zienswijzen. Na verwerking van de reacties bieden we deze ter vaststelling aan de gemeenteraad aan.
MAAK.Noord
In komende periode werken we aan het laatste deel van het Analyse perspectief strategie (APS) traject: de Strategienota voor MAAK gebied Noord. De zeven speerpunten uit het door de raad vastgestelde Perspectief zijn het vertrekpunt voor deze volgende stap in de ontwikkeling van MAAK.Noord. De Strategienota is het uitvoeringsplan om van ambities tot realisatie te komen.
Tevens maken we voor Zaanstad Noord een concept uitwerking van het in september 2021 vastgestelde Zaans Mobiliteitsplan: het Mobiliteitsplan Noord. De hoofdlijnen van dit Mobiliteitsplan nemen we over in de Strategienota.
In MAAK.Noord werken we verder de opgestarte herontwikkelingsprojecten uit. Ook stellen we samen met de bewoners en ondernemers enkele visies en Ruimtelijke Programma’s van Eisen op voor de locaties: Gasfabriek Wormerveer, De Marktstraat, locaties Chromos en Vlaar, PWN terrein en de Kerstraat Noord. Voor het gebied Zaankwartier (voormalige Meneba locatie) bieden we in het tweede kwartaal het bestemmingsplan aan de raad ter vaststelling aan. Een mooi programma van woningbouw, cultuurhistorie en bedrijvigheid. Een ander groot woningbouwproject is Eilanden van Hain waarvoor we een bestemmingsplan opstellen.
MAAK.Zuid
De raad heeft de visie voor het Hembrugbos vastgesteld. Deze vormt de basis voor het inrichtingsplan voor het bos. De vaststelling daarvan verwachten we eind 2022. Bij de gebiedskaders voor het Hembrugterrein hebben we het stedenbouwkundig plan voor het noordelijk deel van het terrein vastgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan voor dit gebied kunnen we samen met het beeldkwaliteitsplan voor zienswijzen vrijgeven.
De aanvragen voor de omgevingsvergunningen voor de Enclave zijn na het onherroepelijk worden van de woonbestemming op het Hembrugterrein voorbereid. De meeste aanvragen hebben we in het eerste kwartaal van 2022 ontvangen en in behandeling genomen.
We brengen de haalbaarheid van de transformatie van de Achtersluispolder in beeld. In het eerste kwartaal van 2022 heeft de raad het principebesluit genomen voor de haalbaarheidsfase. In 2022 stellen we daarvoor een gebiedsvisie op met daarbij een milieueffectrapportage en een maatschappelijke impact analyse. Voor het deelgebied Sluiskwartier, waar al ontwikkelende partijen actief zijn, maken we parallel daaraan een stedenbouwkundig plan.
De Dam-tot-Damfietsroute gaat een nieuwe fase in. Het college heeft een samenwerkingsovereenkomst tussen Amsterdam en Zaanstad voor de Dam-tot-Damfietsroute vastgesteld. Beide partijen hebben ondertekend, waardoor we het project in 2022 kunnen aanbesteden.
Vanuit MAAK.Zuid hebben we twee aanvragen ingediend voor de Woningbouwimpuls derde tranche, Hembrugterrein/Zaandam-Zuid en Achtersluispolder/Zaandam-Oost. Beide aanvragen zijn helaas afgewezen. Voor de vervanging van de Spaghettiflat door nieuwsbouw heeft het college een samenwerkingsovereenkomst met Rochdale vastgesteld. Hierdoor kunnen we in 2022 starten met de aanbesteding voor de nieuwbouw van 300 woningen en een nieuw Huis van de Wijk. Hiervoor starten we een bestemmingsplanprocedure op.
Erfgoed
In het eerste kwartaal van het jaar heeft de raad de Zaanse kerkenvisie en wijziging welstandsnota 2013 Vooroorlogse sociale woningbouwwijken vastgesteld. De waarden van het naoorlogse erfgoed brengen we in 2022 in kaart.Verder actualiseren we de erfgoedstrategie Erfgoed Leeft 2019-2023. Ook kijken we naar het toevoegen van de categorie Beeldbepalende panden als extra beschermingscategorie in de Verordening Fysieke Leefomgeving.
Wonen
De uitvoering van de nieuwe systematiek woonruimteverdeling start naar verwachting eerste helft 2023. Het gaat om de implementatie van woonruimteverdeling via situatie- en startpunten in plaats van inschrijfduur. Ook gaat het om het aanpassen van het digitaal loket, de informatievoorziening voor woningzoekenden.
Omgevingswet
Komend jaar werken we door om klaar te zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Op alle onderdelen willen we de basis voor elkaar krijgen. Belangrijk is om de afhankelijkheden in de verschillende onderdelen verder in beeld te krijgen en dan samen te brengen. Binnenkort komt er een raadsinformatiebrief waarin we de laatste stand van zaken aangeven.