Gevolgen van de recente ontwikkelingen in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid, snel stijgende prijzen, hogere werkloosheid en een rem op de economische groei. Daarnaast zorgt het voor een nieuwe tegenslag voor het toerisme, bezoekers aan de stad en de riviercruisevaart. Mensen stellen (internationale) reizen uit of annuleren deze. Dit heeft invloed op de verblijfsaccommodaties en de inkomsten toeristenbelasting. Ook heeft het invloed op de inkomsten van vele sectoren van horeca tot detailhandel en van de culturele instellingen tot vervoermaatschappijen. Precieze cijfers hierover zijn nog niet te geven.
We gaan de tevredenheid van ondernemers over onze dienstverlening op een later moment meten. Reden is het tekort aan ambtelijke capaciteit. Deze zetten we nu in voor de situatie in Oekraïne.
We verwachten ons dit jaar bezig te gaan houden met de arbeidsparticipatie van vluchtelingen uit de Oekraïne.
Techlands
De nieuwbouw van de Techlands campus aan de Aris van Broekweg wordt aanzienlijk vertraagd als gevolg van een Raad van State bezwaarprocedure. Tetrix metaalopleidingen wordt daarom vooralsnog gehuisvest bij het Regiocollege. Hiermee wordt de opleiding behouden voor de stad. De ambitie om de campus uiteindelijk aan de Aris van Broekweg te realiseren, is onveranderd.
Energieprijzen
De financiële nood is voor veel huishoudens met een laag inkomen hoog geworden. Dit komt door de gestegen energiekosten. Het kabinet verstrekt via de gemeenten een eenmalige energietoeslag. Begin april 2022 ontvangen ongeveer 6.000 huishoudens waarvan het inkomen bekend is de toeslag automatisch. Andere huishoudens kunnen de toeslag aanvragen. Ook willen we inwoners helpen om hun energierekening op korte termijn te verlagen. Hiervoor zijn middelen vanuit het Rijk beschikbaar gesteld. We werken aan een plan van aanpak.
Participatiewet
De uitstroom uit de Participatiewet is nu groter dan de instroom. Dit komt doordat de werkgelegenheid groot is. Op dit moment vinden vooral mensen die sinds de corona-crisis een uitkering nodig hadden werk. De aanpak van de afgelopen jaren richt zich op zo snel mogelijke terugkeer naar werk.
Werkom
In februari 2022 hebben de gemeenteraden van Zaanstad en Purmerend de vernieuwde koers voor Werkom vastgesteld. De organisatie zal deze koers verwerken in de kadernota en begroting 2023 en verder. De meerjarige financiële gevolgen van dit besluit verwerken we bij de begroting 2023 in plaats van bij de voorjaarsnota.
Wet Inburgering
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan. Dit is een nieuwe taak voor de gemeente. Op een onderdeel - de organisatie van de onderwijsroute – is vertraging ontstaan. We hebben de raad geïnformeerd over de reden en gevolgen van de vertraging in de raadsinformatiebrief Nieuwkomers en start inburgering (2022/4950). We zijn in gesprek over een tijdelijke oplossing. We verwachten dat deze er in het tweede kwartaal komt.