Gevolgen door de recente ontwikkelingen Oekraïne
Door de urgentie en onvoldoende zicht op de financiële ruimte levert de organisatie uit bestaande capaciteit vergunningen, toezicht en handhaving (VTH) en Dienstverlening diensten en ondersteuning voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat hierbij om zaken die de bevolkingszorg raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van gedoogbesluiten voor de opvangplekken voor asielzoekers op de boten, het regelen van de eerste opvang voor binnenkomende vluchtelingen, communicatie, BRP inschrijvingen en vervolgens opvang waar de mensen langer kunnen blijven. In verband met de werkdruk is de dienstverlening in eerste instantie afgeschaald. De werkzaamheden ten behoeve van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne houden langer aan. Om te voorkomen dat de dienstverlening en VTH te sterk onder druk staat, vraagt dit om inzet van extra capaciteit. De verwachting is nu dat hiervoor compensatie volgt vanuit het Rijk. Financiële uitwerking hiervan volgt bij de Narap.
Overig 2022
De gemeenteraadsverkiezingen zijn goed verlopen. De organisatie was voor het tweede jaar op rij complexer door de aangescherpte richtlijnen vanuit het Rijk door corona. Ook dit jaar was het drie dagen mogelijk een stem uit brengen. De opkomst was in Zaanstad 44.6%.
De organisatie van de verkiezingen vraagt veel van de capaciteit van Burgerzaken. Naast de extra gelden in verband met de te nemen coronamaatregelen bij de verkiezingen, is er geen financiële compensatie voor de structurele hoeveelheid verkiezingen (Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen (2023), Europese Parlement (2024), Tweede Kamer (2025), Gemeenteraad (2026) om bijvoorbeeld een flexibele schil in te zetten. Hierdoor heeft de dienstverlening aan inwoners regelmatig onder druk gestaan en kan dit ook straks het geval zijn.
De invoering van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zijn verder uitgesteld tot 1 januari 2023. Later dit jaar wordt naar verwachting de definitieve invoeringsdatum bekend. Toch gaan de voorbereidende werkzaamheden onverminderd door. Zo wordt een tool ontwikkeld hoe leges, werkvoorraad (m.n. intaketafel, omgevingstafel en vergunningaanvragen) en benodigde menskracht hierbij gemonitord kunnen worden.
De gemeente wil kamergewijze verhuur tegengaan om schaarse woningen beschikbaar te houden voor gezinnen en wijken leefbaar te houden. Overbewoning van appartementen leidt tot overlast en vervuiling in woongebouwen en in de omringende wijk. Dit verzwakt de sociale samenhang in de wijken. De gemeente heeft recent de huisvestingsverordening herzien en een vergunningenstelsel ingevoerd. Hierbij hebben we voor Zaandam Oost (Zaandam-Zuid en Poelenburg/Peldersveld) een verbod op kamerverhuur ingesteld. Met de bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds wordt extra ingezet op extra handhavingscapaciteit. Daarnaast is met het amendement woningsplitsing/verkamering geld beschikbaar gekomen voor capaciteit voor handhaving in de rest van Zaanstad.
Vanuit de Woningbouwimpuls (WBI)-middelen wordt ingezet op het ontwikkelen van een monitorsysteem voor het (Ontwerp)bestemmingsplan Hembrugterrein en verstevigen van de regie op de VTH-keten.
Met de toegekende middelen zijn de benodigde extra functies ingevuld voor de uitvoering van aanpak woningsplitsing/verkamering, werkzaamheden voor de inrichting registratie- en meldsysteem toeristische verhuur, boa’s voor controle en handhaven en juridische handhavingsprocedures. Hiermee zijn de teams op sterkte.
In 2021 is met inzet van bestaande capaciteit de regionale handhaving van de quarantaineverplichting uitgevoerd. De gelden die beschikbaar waren voor het handhaven van deze quarantaineverplichting worden nu ingezet om de opgelopen achterstanden bij de diverse verordeningen weg te werken.